Torsåkers Fotohistoriska Sällskap


 

    


 "Back" Anders Olsson Bild 1:1. Fotoateljen som Anders Olsson byggde i början av 1900-talet den låg där "Hönshuset" ligger i dag.
 Bilden är tagen i början av 1900-talet.
 Foto Anders Olsson.

 "Back" Anders Olsson Bild 1:2. Anders Olsson.
 Bilden är tagen 1908 troligen av Alma Ericson i ateljén i Sandviken.

 Anders Olsson är född i Boda i Dalarna 1869, han är gift med Brita Jonsdotter född i Boda 1870. Anders Olsson med fru och döttrarna Anna Justina född 1891 och Brita Johanna född 1894,
 flyttade från Boda till Torsåker 1901, de bodde i Torsåker i fyra år, för att sedan flytta till Sandviken. Han hade varit i Torsåker tidigare och fotograferat, där han hade en filial, innan de flyttade hit.
 1903 flyttade Alma Ericson hit och blev assistent till Anders Olsson, när han 1905 flyttade till Sandviken blev Alma kvar själv i studion, tills hon 1907 flyttade till Sansviken hon också.
 Ateljen blev senare skoaffär när Skomakaren Anders Gustaf Gröning född 1856 i Hedemora och hans fru Barnmorskan Margareta Magdalena Vesterlund född 1851 i Väddö,tog över den.
 Anders Olsson byggde då en större atelje bredvid som William Eriksson övertog omkring 1918.
 Den ateljen är i dag "Hönshuset".  Ateljen på bilden flyttades på 1940-talet upp till Idrottsplatsen och blev den första omklädningspaviljongen där. Flytten skedde på vintern, man hade ordnat med
 medar under byggnaden, den drogs av två traktorer till platsen.


 "Back" Anders Olsson Bild 1:2. Den vita byggnaden är fotoateljen sedd från baksidan. Till höger om hästen syns gamla skolan och till vänster om ateljen syns det gamla boningshuset som numera
 är rivet.

 "Back" Anders Olsson Bild 1:3. På den här bilden kan man se båda byggnaderna.
 Foto William Eriksson.

 "Back" Anders Olsson Bild 1:4. På den här bilden kan man se ateljen bakom träden. I förgrunden står den fyrkantiga pelaren som var en skyltlåda för ateljen där man satte upp olika foton.
 Till höger ligger gamla skolan med "Hundparken" framför. De två vita husen i mitten är "Ol Ers". Snett till vänster ovanför ateljen, med gaveln häråt är det nybyggda Palladium.
 Rakt ovanför "Ol Ers" ligger "Ol Anders". Det vita huset ovanför skolan är Sohlborgs, där det fanns en handelsträdgård.

 "Back" Anders Olsson Bild 1:5. Anders Olsson.
  Bilden är tagen 1908 troligen av Alma Ericson i ateljen i Sandviken.