Torsåkers Fotohistoriska Sällskap

Torsåker

Allmänt

Bildsida 33

Har Ni information om bilderna klicka på länken INFO

Åter Torsåker Allmänt Index

     
 

"Stolpens"

Klockare Stolpes hus, där har flera generationer Stolpes bott och varit klockare och organister. Huset byggdes någon gång på 1700-talet som klockarebostad. På platsen där uthusen står fanns järnvågen. När den revs fick Stolpe löfte om att använda marken tills någon offentlig byggnad skulle uppföras där, det dröjde ända in på 1900-talet innan det skedde. Där står idag Kommunalhuset. I Klockaregården fanns också Sockenapoteket som Stolpe hade hand om. Han hade också hand om tornuret i kyrkan ända tills 1871. Johan Stolpe som var den siste klockare Stolpe föddes 1791 och dog 1878. Författaren Sven Stolpe härstammar från släkten Stolpe.

  

Hagermarcks.

Bröderna Hagermarck kom till Torsåker från Hedemora någon gång på 1840-talet. Hans Hagermarck var riksdagsman och blev under en period en betydande person inom socknen. Han köpte Särsta Nr 2, det som har kallats Malmbergs och nu Stenbackas. Leonard Hagermarck var affärsman och hade affär i Torsåker. I det hus som kallas "Järnas" hade han sin affär, det fanns även bank där. När "Järnas" är byggt är inte säkert. På 1840-talet hade Särsta Nr 2 odlingar där på platsen. Tomten där "Järnas" står inköptes av Leonard Hagermarck från sin broder Hans 1875, då fanns det hus på platsen. Huset "Järnas" är troligen byggt i omgångar. Den första delen som kan vara från 1700-talet är möjligen ett överflyttat hus från Särsta Nr 2, där det på den tiden fanns flera hus. Den plats i hörnet på huset som under en period kallades "Järnas kröken" kallades på 1800-talet för "Hagermarckska hörnet". Både Hans och Leonard satt i olika nämnder i socknen. I protokoll, räkningar och liknande skrev alltid Leonard sitt namn Leon. Leonard Hagermarck dog i mitten på 1870-talet, och Hans blev förmyndare för sin broders barn. Affären drevs vidare ett tag efter hans död. Hans Hagermarck gick ett annat öde till mötes. Han fick mer och mer uppdrag förutom som riksdagsman så arbetsbördan blev för betungande och kontrollen av det han utförde bristfällig. Han hade många anställda som kostade mycket pengar, pengar som inte fanns, och så sprack bubblan. Det blev genomgång av hela ekonomin från myndigheternas sida, vilket gjorde att det uppdagades stora brister i hela verksamheten. Det hela slutade med att han blev dömd och fick sitta på Långholmen över ett år, efter det försvann han från socknen upp till Söderhamn.
Här nedan är en orginalnamnteckning av Leonard Hagermarck från 1851.

Johan Stolpe på en bild som troligen är från 1860-talet. Här nedan är till vänster en ordination från sockenapoteket i orginal till en person i Torsåker. Nedanstående är ett exempel på Johan Stolpes handstil och orginalnamnteckning från 1855. Summorna som står är i Riksdaler Riksmynt.
Klockare Stolpes hus till vänster. Bilden är tagen på 1800-talet.
Bilden är troligen från 1860-talet och mannen med stolarna Leonard Hagermarck. Platsen utanför Hagermarckska huset, det som sedan blev "Järnas".